Ohlédnutí za veletrhem For Kids 2018

Čtyři veletržní dny utekly jako voda a každý byl úplně jiný. Vzhledem k tomu, že máme s Romanou obě malé děti, nezvládly bychom veletrh nebýt Michala, který nám velmi vydatně pomáhal. Shodneme se, že nás všechny veletrh bavil, rádi jsme s Vámi potkávali a představovali náš batoh.

Musím ocenit obrovskou píli kolegů, díky které veletrh dopadl a dopadl celkem dobře. Nikdo kdo na veletrhu nebyl a nezařizoval si vše sám, neví, jak náročné to všechno bylo. Nakonec se vše podařilo a v sobotu už jsme měli vyladěný stánek podle našich představ a omezení (hlavně finančních a časových).

 

Na veletrhu kromě slevy proběhla také soutěž, která již zná své výherce, viz následující obrázek. Všem výhercům gratulujeme a budeme zasílat e-mail ohledně předání.  A o co jsme soutěžili? Každý den o jednu krásnou velkou ovečku, jejíž výtěžek jde celý spolku Klubko s nití pomáhá a za celý veletrh o jeden batoh dle výběru.

Rádi se s Vámi budeme i nadále osobně potkávat a věříme, že Vás náš batoh nadchne tak jako nás.

Exceland na veletrhu For Kids 2018

Exceland už není v plenkách, roste rychle a je z něho batole. A tak jsme se dobatolili až na veletrh For Kids, kde se s námi můžete již od zítřka, 12.4. do neděle 15.4. 2018, potkat. Rádi Vás uvidíme a ze soutěže na FB nám ještě zbylo pár volných vstupenek, pokud zvažujete zda se na veletrh zajít podívat napište nám, bude-li čas, rádi Vám vstupenku zdarma zašleme.
Je to náš první veletrh a tak prosím omluvte drobné chybičky a nedostatky, velmi pečlivě jsme se na Vás připravili. Přijďte se podívat na batohy na živo, vyzkoušet si je, popovídat, dát dětem lízátko a tak vůbec, celý veletrh je pro děti uzpůsobený a věříme, že i nejmenší návštěvníci si zde přijdou na své.

Těšíme se na setkání s Vámi!

Najdete nás v hale 1 stánek A03.

Váš Exceland

“Pojď půjdeme prodávat batohy!”

Jak jsem se dostala od analyzování dat přes potravinové alergie až k prodeji batohů? Děti! Šlo to docela jednoduše, tak nějak s postupem času asi každá maminka, která si nadšeně ke kočárku pořídí přebalovací tašku, zjistí, jak je neskutečně nepraktická. Hlavně ve chvílích, když s tou taškou a s dítětem potřebujete kamkoliv odejít bez kočárku. Vlečete dítě a tašku, která Vám visí přes rameno, neustále padá, zaclání, překáží dítěti, dítě potom padá a zaclání a tak pořád dokola až dojdete k tomu, že potřebujete…. BATOH!

Paráda, vyhrabete nějaký batoh ze svých nemateřských dob a přehodíte tam veškeré mateřsko-přebalovací potřeby a zjistíte, že i když jste vybrala poměrně velký batoh, zdá se najednou malý a je hned plný. I přes to zase vyrazíte ven dítě-batoh, batoh-dítě na vycházku. Všechno je zalité sluncem, běhají okolo Vás jednorožci a ptáčci pozpěvují, ale jen do chvíle, než z batohu potřebujete cokoliv vyndat. Ať je to co je to, v zásadě vždy je to u dna batohu a Vám nezbyde než celý batoh důkladně prohrabat a když už si myslíte, že tam ta náhradní plenka prostě není, přeci jen ji objevíte. Ve chvíli, kdy jí i s rukou vytáhnete z batohu zjistíte, že veškerý obsah batohu je rozhrabaný jako kdyby jím přeběhlo stádo… jednorožců!

No a tak jsem jako matka hledala způsob, jak toto dilema vyřešit, zlepšit alespoň to málo, co matka ve svých ranných mateřských stavech zlepšit může. Kamarádka Romana mi poslala odkaz na super batoh v akci. Původní cena okolo 1600 Kč. Oběma se nám moc líbil a zvažovaly jsme, že ho pořídíme. Zarazila jsem nás a trochu hledala a zjistila, že ho dokážu najít za zlomkovou cenu, ale musely bychom jich mít.. 1000! Chvíli jsme přemýšlely, počítaly a kalkulovaly a vzešla z toho památná věta: “Pojďme prodávat batohy!”, a tak jsme šly.

Na začátku nás čekalo vyjednávání, netajíme se tím, že dodavatelem batohu je námi prověřený čínský výrobce, komu se to nelíbí, ať si udělá průzkum… 90% spotřebního zboží na českém trhu je vyráběno v Číně. Nabídek byla spousta, ovšem komunikace s čínskými prodejci/výrobci je velmi psychicky náročná. Po více než měsíčním vyjednávání a denodenním vyměňování e-mailů jsme dospěly k výběru toho nejlepšího dodavatele, co se týče kvality, ceny i komunikace. Následně jsme objednaly vzorky a s obavami čekaly. Mezitím jsme udělaly nákladovou kalkulaci a… překvapení bylo veliké, aniž bychom započítaly náklady na naši práci, vyšplhaly jsme se s cenou výš než jsme počítaly na začátku. Ono jenom clo a DPH je poměrně vysoký náklad, když se ještě připočítá doprava, obalový materiál a další náklady. Jsme na té ceně jakou Vám nabízíme v eshopu.

Když jsme odsouhlasily vzorky, zbývalo vybrat banku, která výhodně dokáže převádět peníze na dolary a nezruinují nás bankovní poplatky. To se povedlo. Dále bylo potřeba připravit distribuci výrobků k Vám – našim milým zákazníkům. Eshop jsem měla v záloze z předvelikonoční snahy o prodej veganské čokolády, tak jsem jej oprašila a zjistila, že potřebujeme zboží odesílat a za zboží přijímat platby. Jedna varianta byla vše dělat na koleni –  platby přijímat jen na bankovní účet a posílat Vám balíčky Českou poštou, ale my jsme si řekly NE! Když už jdeme k Vám zákazníkům, tak ať máte možnost volby! A tak nastalo další kolo hledání a vyjednávání, až jsme pro Vás zařídily možnost platby přes GoPay s nepřeberným množstvím platebních metod a možnost výběru dopravy přes Uloženku a její partnery (DPD, Česká pošta, Poštomat,…). Samozřejmě Vás rády uvidíme, a tak máte také možnost osobního odběru, ale zatím pouze po telefonické domluvě.

K tomu abychom mohly používat platby kartou přes internet je nutné dostát legislativním požadavkům, a tak jsme si střihly tvorbu obchodních podmínek a reklamačního řádu. Taky je nikdy na eShopech nečtete? Naše Vám můžeme doporučit, snažily jsme se pro Vás! Pokud Vás naše výrobky zaujaly a chcete je vyzkoušet máte možnost dle zákona zboží objednat a do 14 dnů vrátit – máme k tomu připravenou i byrokracii, a to formulář na vrácení, takže se nemáte čeho bát, a tak objednávejte a nakupujte. Když už jsme byly v té legislativě, nechtěla jsem nic ponechat náhodě a střihla jsem si jednu komplet čínskou smlouvu o spolupráci. Smlouva byla ze strany našeho dodavatele velice rychle zprocesovaná a vrácena s kulatým červeným razítkem – tak jak to má být.

Mezitím bylo třeba připravit spoustu dalších věcí, nakoupit obalový materiál, připravit e-maily do eshopu, faktury, skladovací prostory, skladové listy, připravit se fyzicky i psychicky na přejímku a počítání zboží a hlídání kvality. Užily jsme si také vyjednávání o logu, nekonečné zasílání požadovaného návrhu a úpravy, neustálé kontroly zda druhá strana opravdu rozumí našemu zadání. No a výsledkem je: Mateřský batoh Exceland.

Něco málo o značce – Exceland je zaregistrovaná ochranná známka a rády bychom pod touto značkou uváděly na český trh produkty, které usnadní maminkám život. Naším cílem není zbohatnout na prodeji 100 kusů daného produktu, ale poskytnout takovou cenu, kdy budou výrobky pro maminky cenově i jinak dostupné. Poskytujeme Vám klasickou dvouletou záruku. Snažíme se Vám vycházet, co nejvíce vstříc a tak nejsme plátci DPH. Vymýšlíme pro Vás dárky a akce, které se Vám hodí a které využijete, jsme s Vámi na stejné lodi – proto projekt Maminky maminkám.

Když jsem byla malá, chtěla jsem být prodavačka a později spisovatelka. Kdybych bývala byla tušila, že to prodávání bude znamenat projít si vším v podstatě od píky.  Vsuvka! Taky Vám vrtá hlavou, co to vlastně ta píka je? Dovolím si citaci: “Pojem “od píky” se užívá v několika spojeních např.: vypracovat se od píky, sloužit od píky, začít od píky. Vždy se jedná o zdůraznění faktu, že se v určité činnosti (oboru) daný jedinec vypracoval k lepšímu či významnějšímu postu sám od začátku, z nejnižších pozic/začal z ničeho/s holýma rukama. V obecné rovině je tímto úslovím míněno: začít od nejprostšího začátku či základu. Píka je označení pro útočnou bodnou zbraň v podobě kovového hrotu na dřevěném bidle. Zbraň používali prostí vojáci.” (Zdroj)

No a co všechno znamenalo: “Pojď půjdeme prodávat batohy”? Stát se:

  • procurement specialistkou
  • překladatelkou
  • kontrolorkou kvality
  • právničkou
  • obchodnicí s cizími měnami
  • tvůrkyní eshopu
  • systémovou integrátorkou
  • grafickou návrhářkou
  • testerem platebních metod
  • účetní
  • skladnicí
  • manažerkou obchodu
  • investiční specialistkou
  • scénáristkou
  • aranžerkou
  • celní deklarantkou
  • ….

Nic moc, pokud na to má člověk čas, třeba alespoň po práci, ale při dvou malých úžasných dětech a všech věcech kolem nich? No děláme to pro Vás maminky, takže Vy jediné můžete pochopit, jak náročné to při dětech bylo. A to vše za 2-3 měsíce. Naštěstí jsem na to, ale nebyla sama. Nekonečný dík patří právě kamarádce Romaně, která mi se vším pomáhala a udržela Berana u nápadu, aby ho dotáhl konečně jednou do konce a k realizaci. Díky!

Já stále i v dnešní době věřím tomu, že když někdo něco dělá poctivě, čestně a srdcem, že má šanci na úspěch. Teď už je to ale na Vás!

Pokud jste dočetli až sem, pak máte můj velký obdiv. 🙂 A rovnou můžete mrknout na eshop.

Máte mák? Máme makové mléko!

Pokud už jste nějaký čas na dietě kvůli potravinovým intolerancím či alergiím Vašeho miminka, určitě si čas od času kladete otázku, zda máte dost vápníku při kojení. Pokud zrovna nekojíte a stejně pochybujete o dostatku vápníku ve Vaší stravě, je zde jedna opravdu spolehlivá potravina, která Vám pomůže vápník doplnit. Mák!

Na úvod pár nutričních tipů co obsahuje 100 gramů máku:

  • Mangan – 6.7 mg – 335% DDD (metabolismus cukrů, hojení ran, správná stavba kostí, správná činnost mozku)
  • Vápník – 1438 mg – 144% DDD (tvoří až 2% těla, činnost svalů,  vedení nervových vzruchů, uplatňuje se při srážení krve a regulaci srdečního rytmu)
  • Fosfor – 870 mg – 87% DDD (stavba kostí a zubů, správná činnost mozku)
  • Hořčík – 347 mg – 87% DDD (uvolnění tkání, je nezbytný společné s vápníkem pro stavbu kostí a zubů, normální činnost nervů a svalů, aktivuje enzymy pr výrobu energie, posiluje trávení)
  • Měď – 1.6 mg – 81% DDD (snižuje anémii, pomáhá zvýšit počet bílých krvinek)
  • Železo – 9.8 mg – 54% DDD (chudokrevnost, únava, poruchy imunity)
  • Zinek – 7.9 mg – 53% DDD (zlepšuje hojení ran a vypadávání vlasů, pomáhá při průjmu a poruchách imunity)
  • a další látky..

Kdo máte rád superpotraviny, tak mák k nim jednoznačně patří (a věděli to i naši předci)! 🙂 A teď jak na ono zmiňované makové mléko, abyste si ho mohli dát zítra na snídani i Vy?

Doba přípravy:

Cca 20 minut

Ingredience:

  • 100 g máku (ideálně v bio kvalitě)
  • 900 ml voda (ideálně, ne kohoutková)
  • 3 PL agávového sirupu (datlový, kokosový cukr či jiné sladidlo, které Vám vyhovuje)
  • špetka soli (zvýrazní chuť)

Další propriety:

  • výkonný mixér
  • sýrařská plachetka, pokud nemáte, postačí látková plena (čistá) či silonová punčocha (čistá)
  • uzavíratelnou skleněnou nádobu, ideálně o obsahu půl litru (půlku stejně určitě hned vypijete)

Postup:

  1. Přes noc namočíme nemletý mák do cca 850 ml vody.
  2. Ráno přelijeme do mixéru a přidáme, cca dalších 50 ml, na vypláchnutí nádoby od máku.
  3. Mixujeme na nejvyšší stupeň obrátek, minimálně 3 minuty.
  4. Následně přeléváme přes plachetku zpět do nádoby, ve které byl mák přes noc namočený a vymačkáme mléko – princip dojení, zbylý rozsekaný mák je možné dát stranou a použít ho do pečení – (např. banánová paráda či houstičky (brzy přidám recept))
  5. Vypláchneme mixér a přeléváme zpět z nádoby, pokud jste použili plachetku, je možné použít jemný cedník, na odchytání zbytků, přes který přeléváme ještě asi 3-4x.
  6. Následně mléko dáme ještě zpět do mixéru a přidáme sladidlo – 3PL agávového sirupu a špetku soli a ještě krátce promixujeme. Proč sladit? Protože i kravské mléko obsahuje cukry – laktózu (mimochodem mateřské mléko jí obsahuje ještě daleko více).
  7. Sléváme do uzavíratelné nádoby, pro uchování v lednici.
    Tip: Když už máte umazaný mixér, vhoďte do části mléka banán či jiné ovoce, vytvoříte tak lahodný mléčný koktejl! 🙂
  8. Výsledné mléko před použitím vždy protřepat a skladovat maximálně 2 dny v lednici, pak může  zkysnout.

Na zdraví!

A něco pro zasmání: Zdeněk Izer a jeho MÁK:

Zdroje:

http://nutritiondata.self.com/facts/spices-and-herbs/203/2
https://www.celostnimedicina.cz/

Banánová paráda

Dlouho jsem váhala, který recept zařadit jako ten první! Přece jen při všech možných intolerancích a alergiích u kojenců, je těžké vybrat pokrm, který by mohli všichni, vlastně je to nemožné! Každý si musí jednotlivé složky receptu otestovat!  Pokud jste nějakou dobu na dietě při kojení, jistě víte, že hlad je hrozný, chvílemi k nevydržení. Tento rychlý recept Vám dodá energii a potřebné živiny.

Doba přípravy:

Cca 20 minut + 20 minut pečení (pozor, ještě si připočtěte čekání, než to vše vychladne, bezlepkové věci se Vám teplé rozpadnou!)

Ingredience:

  • 160 g banánové mouky (např. Adveni)
  • 20 g chia mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce psyllia (namočit do cca 200 ml vody, čím déle tím lépe)
  • 1 lžička vanilky (mleté, super je od Sonnentoru)
  • 100 g ghí másla (ideálně v bio kvalitě)
  • 100 g kokosového oleje
  • 2 větší banány

Poleva:

  • raw čokoláda
  • strouhaný kokos

Postup:

  1. Ze všeho nejdříve si namočte psylium.
  2. Následně smíchejte všechny sypké ingredience.
  3. Rozehřejte máslo společně s kokosovým olejem, stačí opravdu na mírný stupeň.
  4. Než se oleje rozehřejí, přidejte do mísy dva banány, které rozmačkejte vidličkou – nemusíte se s tím moc patlat, tak zhruba, kousky banánu jsou pak velmi chutné.  🙂
  5. Tekuté oleje vmíchejte k sypkým ingrediencím, vše promíchejte, stačí měchačkou či lžící, není třeba zasahovat rukama. 🙂
  6. Poslední krok je přidání namočeného psyllia a opět vše dobře promíchat.
  7. Směs přesuňte do zapékací misky a vytvořte rovnoměrnou vrstvu vysokou 2-3 cm.
  8. Vložte do trouby a pečte na 180° cca 20 minut.
  9. Před vyjmutím zkontrolujte konzistenci špejlí či párátkem – nic by na něm nemělo být přilepeného.

Máte hotovo, pokud spěcháte – můžete konzumovat takto a nebo!

Připravte ještě polevu:

  1. Rozehřejte ve vodní lázni čokoládu – raw čokoládu a na ještě teplou banánovou parádu ji rovnoměrně stěrkou rozetřete.
  2. Můžete posypat kokosem nebo nechat pouze čokoládu.

Poslední důležitý bod je čekání  než to všechno vystydne. Buchta je díky psylliu překvapivě vláčná. 🙂

Dobrou chuť a pěkný den!

Věštění z …. plenky!

Ano, je to tak čtete správně, jdeme se podívat do plenky.  Do plenky a na bobena (neděste se a nezavírejte prohlížeč, jde o zdravotní hledisko Vašeho dítěte 😉 ).

Začněme historickým okénkem. V dobách minulých, ne tak dávných, řekněme za časů našich babiček či prababiček, kdy nebyl v každé vesnici lékař (ani internet 🙂 ), matky měly často hodně dětí a byly… zkušené. Tyto zkušenosti přebraly od porodních báb, které je zase zdědily z předchozích generací. Dříve nebyla možnost konzultovat každý prdík s lékařem, a proto se matky musely více spoléhat na svůj instinkt a na rady starších a moudrých. Jedním ze základních a prvních ukazatelů o zdraví dítěte, především kojence, byla (překvapivě) stolice!

Pak jsme se jako civilizace posunuli a “zmoudřeli” (rozuměj zlenivěli) a jednorázové přebalování je dnes vlastně taková rychlovka, že ještě štěstí, že mají plenky modrý proužek, abychom poznali, zda v té plence vůbec něco je nebo ne. 🙂 Pozn. kdo látkujete, tak z osobní zkušenosti musím říct, že zde je opak pravdou a víte až moc dobře, co v té plence bylo! 😀

Každopádně zpět k tématu pobobená plenka, a co jako? Každý si přece může, na internetu či v “moudrých” knihách pro nastávající maminky, najít jak má vypadat stolice kojeného dítěte a jak stolice dítěte nekojeného. Vycházejme tedy z definice pro kojence: žlutá barva, nehomogenní konzistence, něco jako míchaná vajíčka. Pokud jste se dali do věštění a našli jste u Vás v plence toto, pak máte téměř vyhráno. Ještě tu je ale jedno velmi důležité hledisko, a to (zase překvapivě u bobena) zápach. Stolice kojeného dítěte by neměla zapáchat kysele či dokonce hnilobně, to značí možný problém.

1 ) Vyvěštěný problém č. 1 – kysele páchnoucí stolice – značí nerovnováhu střevní mikroflóry, často způsobenou nedostatečným natrávením cukrů, a tím přemnožení těch zlých střevních bakterií, které se na nestráveném cukru rády přiživí (pozor nemusí jít nutně jenom o kvasinky!).

Někdy se může stát, že stolice se doslova táhne, je v ni něco jako hlen, je mazlavá a neoddělitelná. Tento problém poukazuje na horší stav střeva Vašeho miminka a je třeba zpozornět a hlídat, zda se neobjeví i krev ve stolici.

2) Vyvěštěný problém  – Hlen ve stolici – pokud kysele páchnoucí stolice trvá příliš dlouho je pravděpodobné také poškození střevní sliznice (nebezpečí vzniku zánětu, na což ukazuje právě přítomnost hlenu). Je třeba začít hledat co tento zánět vyvolává a takovým potravinám se vyhnout. Je také vhodné nasadit vhodná probiotika.

3) Vyvěštěný problém – Krev ve stolici – Když píšu krev ve stolici mám na mysli opravdu malé množství, často se jedná o pouhé nitky či tečky krve, které musíte hledat, taková krev je jasně červená. A je třeba okamžitě začít hledat příčinu a nasadit dietu – toto způsobují pouze opravdu velké alergeny – je třeba se zamyslet nad mléčnými výrobky, sójou, vejci, hovězím a kuřecím masem. A taková perlička, jestliže jíte banán, mohou se ve stolici Vašeho dítěte objevit sražené struktury, hnědé nitky, KLID, jedná se o nestrávenou vlákninu a je to úplně v pořádku. Pokud dáváte banán na příkrm, je téměř 100% šance, že takové nitky ve stolici najdete, není třeba se děsit, vše je v pořádku.

4) Vyvěštěný problém – Pěnivá stolice – Pokud budete mít malého kojence rozbaleného a zrovna se stane nehoda, můžete mít to štěstí či smůlu, že zjistíte, že má vlastně stolici napěněnou! To z plenky většinou nepoznáte, snad pokud byste byli hodně rychlí při přebalování. Tento problém značí opět přemnožení špatných bakterií a zvýšený příjem cukrů z potravy, které způsobují kvašení ve střevě a pravděpodobně bude Vaše miminko mít také problém s plynatostí či s kolikami (bolesti bříška).

A dostáváme se ke zlatému hřebu, a to je: zelená stolice. O této barvě koluje obrovské množství mýtů.

a) ne, určitě není zelená barva stolice v pořádku
b) ano, stolice může být zelená po požití zelených potravin (např. špenát, ale to pouze napřímo dítětem)
c) ne, opravdu se nejedná o hladovou stolici, kdy by se miminko snažilo matce ukázat, jak má pro něho nevýživné mléko
d) ne, souvislost s novorozeneckou žloutenkou je nesmyslná, vylučovaný bilirubin má i ve stolici žlutou barvu!
e) ne, nejedná se o přední sladké mléko (mateřské mléko obecně obsahuje hodně cukrů), protože veškeré cukry objevující se v mateřském mléce jsou plně stravitelné
f) u kojence by se nemělo jednat o infekci (pozor na salmonelu či giardie), spíše je problém ve stravě kojící matky, nejčastěji toto způsobují mléčné výrobky či jiné potravinové alergie.

5) vyvěštěný problém – Zelená stolice – jde opět o problematiku tenkého střeva, kdy je potrava nedostatečně naštěpena, z důvodu rychlého průchodu střevem. Jak je obecně známo mléčné výrobky zahleňují, a to nejen dýchací cesty, ale i střeva a díky tomu může docházet k malabsorci živin a rychlejšímu průchodu potravy střevem, než je žádoucí. Díky tomu může získat svou zelenou barvu ze žluči, která se vylučuje z jater a napomáhá štěpení a trávení potravy a má sama o sobě světle zelená v průběhu trávení se mění na žlutou až hnědou.

Konec věštění, ještě pár ukazatelů:

Jedním z dalších ukazatelů je počet stolic a je pravdou, že u plně kojeného dítěte je počet stolic naprosto v pořádku od několika denně po jednu za několik dní. O průjem se může jednat ve chvíli, kdy dojde k náhlé změně oproti dřívějšímu stavu.

Jestli stále váháte jestli jde o průjem nebo ne, koukněme se na ukazatel vsakavosti. Klasická stolice by se neměla příliš vpíjet do pleny, a to i když je tekutá, měla by být konzistentní.

A na závěr, ukazatelem alergie bohužel může být i zácpa. Jak u kojenců po požití určitého alergenu (u nás vejce). Velmi často se setkáváme s problémy u dětí ve věku okolo 2 let (dětská diskuzní fóra jsou plná dotazů na zácpu dvouletých dětí), které mají se zácpou problémy (jde o důsledek dozrávání střev). Opět se na internetu dozvíte, že je to naprosto normální, v současné době zjišťuji souvislosti, ale zdá se, že toto je problém malých celiatiků, kterým dělá problém lepek a střeva se s ním právě vyrovnávají. Ve výsledku však z tohoto problému opravdu vyrostou a zdá se, že jde o systémový problém a možný ukazatel na co si dát pozor do budoucna.

Pokud jste něco vyvěštili, doporučuji pokračovat článkem: Řešení? Ale jistě, prosím: Eliminační dieta!

 

Zdroje:

ENDERS, Giulia. Střevo není tabu: o trávicím traktu vesele i vážně. Přeložil Jiří PONDĚLÍČEK. Praha: Ikar, 2015. ISBN 978-80-249-2788-6.
http://www.fnkv.cz/soubory/457/vstrebavani_zivin.pdf
http://www.maminka.cz/clanek/zelena-stolice-u-kojencu
http://www.detoxikace-organismu.info/stolice-odhali/#cikk_1

 

Pokud se v eliminační dietě plácáte a nevíte kudy kam, doporučuji využít můj online kurz Jak na potravinové alergie. Získat jej můžete zde.  

Více informací naleznete na www.lidajirickova.cz.

Tomuto tématu se také věnuji ve video příspěvcích na stránce Detektiv potravinových alergií

Podporu naleznete ve FB skupině spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií

Co se děje teď?

V současné době čekám na přístupy do databází vědeckých časopisů a brzy se pustím do článků, prosím zahlasujte zatím v anketě, které články Vás zajímají.

Také snad brzy odpovím na všechny Vaše e-maily.

Pokusím se zpřístupnit uzavřené diskuzní fórum, pro sdílení Vašich příběhů a pro snadnější odpovídání na Vaše dotazy.

Pro rýpaly: co se týče korektury textů, bude, ale má pro mě až tu poslední prioritu, bohužel ještě za mými dětmi, takže se dopředu omlouvám, snažím se, ale čas na mateřské je opravdu velmi omezený.

Řešení? Ale jistě, prosím: Eliminační dieta!

Jestli jste u svých dětí poznali některé z příznaků z minulého článku, jistě si říkáte, co teď? Jak zjistit, jestli se to opravdu týká Vašich dětí? Existuje jediný zaručený způsob, a to eliminačně-expoziční test. Zvláště u malých dětí bývají alergologické testy (zaměřené na IgE) neprůkazné, proto veškerá doporučení směřují: zkoušet a zkoušet. Z Vašeho vlastního dítěte se tak sice stává pokusný králík, ale není jiná možnost, jak mu efektivně pomoci od obtíží.

Celý postup bych ráda rozdělila do tří fází:

Fáze 1 – odstranění hlavních alergenů ze stravy matky/dítěte

Mezi nejsilnější a nejčastější alergeny u kojenců patří tyto čtyři:

  • kravské mléko (obecně veškerá živočišná mléka) – označováno ABKM
  • sója
  • vejce
  • kuřecí maso

Pokud se rozhodnete do eliminační diety jít a vyzkoušet ji, je dobré začít postupně a tělo (a především svou psychiku) trochu připravit. Tyto alergeny doporučuji vysadit minimálně týden, ideálně 14 dní. Určitou dobu totiž trvá, než se Vaše tělo vyčistí od výše uvedených alergenů.

Čím nahradit? 

Nejsem dealerem žádné z níže uvedených značek, jde o nejlepší praxi, mnou vyzkoušenou a dlouhou dobu pilovanou. S první dcerou jsem se řídila heslem, že nahradit se dá vše!

  • Mléko – rýžové (Alnatura – je nasládlé, vhodné do cereálií, pečení, atd.), kokosové (Aroy-D, je hodně tučné, vhodné do pečení), mandlové (nemám ozkoušeno, pozor může být také alergenem).
  • Smetana na vaření – doporučuji ovesnou smetanu od Oalty (doveze Vám ji třeba Rohlik.cz). Opravdu není poznat rozdíl od smetany klasické.
  • Máslo – jednoznačně doporučuji Alsan Bio (nejlepší náhrada másla, používala jsem i ve chvílích, kdy už jsme s dcerou mohli jíst i mléčné výrobky) – nejlepší cenu tohoto másla mají na www.veganz.cz.
  • Co do kafe – asi rýžové či kokosové mléko, ale v současné chvíli objevuji lžičku kokosového oleje (a tedy sladím), je třeba si trochu zvyknout na konzistenci, ale kafe je prý i lépe stravitelné a navíc Vám příjemně hydratuje rty. 🙂
  • Co do bramborové kaše – ovesné mléko, chuťově také není moc poznat rozdíl.
  • Vejce – na jedno vejce namočit lžíci chia či rozemletých lněných semínek do trochy vody.
  • Sýry – plátkové a roztíratelné nabízí firma Violife – k dostání v Globusu – mají velký výběr dostanete vše od mozzarely přes parmazán, sýry mají dobré vlastnosti i např. v toustech.
  • Jogurty – existují kokosové alternativy (příšerně drahé, také u veganz.cz) nebo ovesný dezert či kokosová tapioka – obojí naleznete také v Globusu. Ostatní rýžové dezerty nejsou chuťově ani složením nic moc – nemohu je doporučit, ale klidně je vyzkoušejte (značka Kika), také v Globusu či ve Zdravé výživě.
  • Šlehačka ve spreji – existuje i rýžová šlehačka ve spreji.. 😉
  • Tvaroh – ten se mi jediný nepodařil nahradit, ale je zde možnost vytvořit tvaroh z kešu oříšků.
  • Sladkosti a sušenky – Oreo, sušenky Manner lískový oříšek  či citrón, Lotusky (ale pozor obsahují sóju), čokolády Lindt 80% a Amazonas 60%, dále pak Lifefood Raw čokoláda 80%, marzipánová Ritter Sport, rýžové čokolády a veganské sladkosti. Výborně zpracovaný seznam veganských sladkostí je zde.

Doporučuji se předzásobit, ještě než s dietou začnete!

Pokud po 14 dnech zaznamenáte zlepšení či úplné vymizení problémů. Máte vyhráno! Zřejmě Vašemu děťátku vadí pouze některý z těchto čtyř alergenů, které to jsou zjistíte postupným zařazováním zpět. Vždy jeden z alergenů dva dny po sobě zařadit zpět do stravy, pokud se do třetího dne neobjeví příznaky alergie, můžete přidat další. Pokud se však alergická reakce rozvine, alergen vysaďte a opět vyčkejte do úplného vymizení příznaků a zařaďte další.

Fáze 2 – úplná eliminační dieta a zjištění konkrétních alergenů

Úplné eliminační diety není třeba se bát, není trvalá!! Neexistuje možnost, že by zdravá žena měla při kojení problém, pokud svou stravu krátkodobě takto radikálně omezí, Vaše tělo má zásoby minimálně na měsíc spíše déle, tak abyste mohla plnohodnotně živit své dítě. Nezapomeňte kojené dítě je vždy na prvním místě, první kdo začne strádat je matka, a to také nějakou dobu trvá. 😉

Pozitiva

  • Při správném postupu s jistotou zjistíte intolerantní potraviny
  • Váhový úbytek
  • Možná přehodnotíte Vaše stravovací návyky
  • Mohou se zlepšit také Vaše obtíže (ekzémy, zažívací potíže, akné, atd.)

Negativa

  • Možnost zařazení intolerantních potravin hned do začátku eliminační diety!
  • Úbytek váhy, pokud zrovna nechcete zhubnout
  • Psychologický aspekt, viz níže

Mýty a bludy o eliminační dietě

  • Nepřijdu o mléko? V žádném případě ne, dítě je vždy na prvním místě a je o něho dokonale postaráno i pro případ, kdy matka pár dní nejí vůbec – různé střevní chřipky a podobně. Příroda je moudrá, věřme jí!
  • To budu jíst měsíc jen rýži a králíka?  Určitě ne, od vymizení alergických příznaků začnete přidávat každý den jednu potravinu a záleží jen na Vás, co si do svého jídelníčku vyberete a otestujete a především, co vůbec projde!
  • Přežiju to vůbec? Zdravotně určitě, psychicky… je to velmi náročné, připravte se na to.
  • Mohu užívat potravinové doplňky v rámci eliminace? Raději ne, probiotika i např. vitamíny D obsahují různé oleje, které také mohou způsobit alergickou reakci, pak by se Vám velmi těžko hledalo. Je možné je zařadit po prvním týdnu eliminační diety jeden den místo nové potraviny, pokud na nich trváte.

Postup

  1. Vytipujte si potraviny, které si myslíte, že vadí a ty které si myslíte, že nevadí. Připravte si jejich seznamy.
  2. Začátek eliminační diety znamená vybrat, co nejmenší okruh potravin (které zajistí sacharidy, bílkoviny i tuky), tak abyste odstranili všechno, co by ve Vaší stravě mohlo vadit. Dle mé vlastní zkušenosti se osvědčila kombinace: rýže, králičí maso (to jsem obrečela, nikdy dříve jsem ho nejedla – z přesvědčení), brokolice a olivový olej, kvalitní sůl. Než začnete dietu, zvažte zda by některá z těchto potravin nemohla být pro Vaše dítě problematická – alergie může být opravdu úplně na jakoukoliv potravinu. U první dcery jsem eliminační dietu začala s kuřecím masem – příšerná reakce, u druhého syna zase vadila rýže!
  3. Připravte se! Před začátkem diety se předzásobte, alespoň na pár dní, vybraných věcí budete mít vyšší spotřebu. Maso, se snažte zajistit ideálně, od farmáře (mohu doporučit skupinu na FB – Přebytky ze zahrádky, pokud nemáte jinou možnost, v Kauflandu mají každý čtvrtek čerstvé králičí maso.
  4. Následující týden jezte pouze vybrané 4 potraviny a pečlivě zapisujte, co kdy a jak jíte. Toto je velmi důležitý bod, je opravdu nutné si vše zapisovat, raději od začátku. Některé alergeny mohou mít delší dobu reakce, a byly by pro Vás těžko dohledatelné.
  5. Po týdnu, resp. ve chvíli, kdy vymizí veškeré alergické příznaky (pokud jste podstoupili fázi 1, může to být rychlejší), obecně cca 5 dní, začněte se seznamem potravin, které jste si vypsali, že si myslíte, že nevadí. Vzhledem k tomu, že za sebou budete mít tu nejhorší část diety, možná se Vaše preference změní a vyberete si například: koření, cibuli nebo česnek. Postupovala jsem rychleji než uvádí některé internetové zdroje, tzn. každý den jsem zařadila jednu potravinu. Naštěstí obě dvě děti reagují dobře, dcera měla daný alergen v mléce cca za 8-10 hodin, zatímco u syna je to 12-14 hodin (zajímavé, možná podváha). Je třeba u Vašeho dítka vypozorovat, jak dlouho to trvá. U dcery se krásně odečítalo – objevil se vždy slabý ekzém na tvářích, u syna na různých místech těla a také ekzém.
  6. Takovýmto způsobem si během cca měsíce vytvoříte tzv. seznam bezpečných potravin a také druhý tzv. seznam zakázaných potravin. To je hlavní výsledek a výstup. Když budete mít dietu jakž takž vychytanou, chcete-li zkuste zařadit i větší alergeny (např. BKM, vejce, hovězí maso, pšenice, citrusy, rajčata, mandle, celer, atd.)
  7. Hlavní podstatou eliminační diety (a nejen této diety) je: eliminovat veškeré procesované potraviny, ideálně vše připravovat doma z “čerstvých” surovin, žádné polotovary, a co se týče např. konzervantů jsou nejhorší uzeniny a hotová konzervovaná jídla, ty vylučte alespoň po dobu 1 měsíce s eliminační dietou. Pozor alergickou reakci mohou vyvolat právě i některé konzervanty nebo dokonce éčka, a to už se opravdu dohledat téměř nedá! 😉

Fáze 3 – dodržování diety dostatečně dlouho dobu

Máme eliminováno a co dál? Zhruba po měsíci, kdy se povedlo vytvořit seznamy, je vhodné zkonzultovat jídelníček s výživovou poradkyní, ta by Vám měla na základě Vašich seznamů poradit, co ještě ozkoušet a navrhnout jídelníček, tak aby Vám ve stravě nic nechybělo. V případě zájmu mohu zprostředkovat kontakt na jednu moc šikovnou výživovou paní!

Tuto dietu s jídelníčkem doporučuji držet další měsíc s tím, že je neustále možné zařazovat další potraviny a stále byste měli být schopní zjistit zda potravina vadí či nevadí.

Pak je možné dietu trochu rozvolnit, ale vždy je nesmírně důležité dodržovat striktně dietu bez seznamu zakázaných potravin, které neprošly (rada ze života: seznam zakázaných potravin, až se nějak ustálí si vytiskněte a zalaminujte, abyste jej mohli půjčit obsluze v restauraci, občas je to těžké vše vysvětlovat). Není vhodné stále zkoušet zakázané potraviny a zatěžovat tím organismus. Je dobré dát si na čas! Žádné z těchto dietních opatření není trvalé! Pokud Vám nějaká potravina vyloženě chybí, doporučuji vyzkoušet ji minimálně s půl ročním odstupem. Ideální držet tuto dietu bez Vašich zakázaných potravin rok a poté postupně a opatrně zkoušet! Toto doporučení se týká kojenců, pokud jste starší, trvá to tělu podstatně déle, někdy i několik let, ale je zde pravděpodobnost, že intolerance úplně vymizí a budete moci jíst dále bez omezení a bez obtíží! A to za to stojí!

Psychologický aspekt této diety

Kdo si tím neprošel, neumí si představit, jak těžké je omezit svůj jídelníček takto radikálně! Obzvláště v dnešní době konzumu. Vaše motivace podstoupit tuto dietu by tedy měla být opravdu silná – např. zdraví Vašeho dítěte.  Měli byste být připraveni na to, že bude extrémně těžké v dietě pokračovat když Vaši blízcí budou jíst normálně. Vždy když na Vás půjdou chmury, uvědomte si, že jde pouze o přechodnou dobu!

Příklady zoufalství ze života: 

  1. Nakupování – to si tak jdete při dietě nakoupit a pak to přijde – regály plné jídla, všude kolem a Vy hledáte, cože to můžete. Čtete jednu etiketu za druhou a trávíte v obchodě dlouhou dobu a začne to vše doléhat, je toho tolik co najednou nemůžete! Je třeba vydržet, zase bude lépe. U druhého dítěte se mi to už nestalo.. 😉
  2. Bez lepku – první dieta byla v pohodě, druhá, se synem bez lepku, byla peklo. Pak dcera jedla k večeři čerstvý voňavý rohlík a… nedojedla ho! Nezbyde Vám, než ho alespoň rozžvýkat a rychle vyplivnout, aby člověk neublížil miminku.. 😀

Ke stažení

A protože se nacházíme na stránce Excelandu, který se dříve zabýval analýzami a Excelem, přikládám soubor ke stažení. Jde o jídelní deník, který je velmi vhodné si vést. Najděte si pravidelně čas – večer až děti usnou, ráno, když si děti hrají a vyplňte, podrobně, co vše jste minulý den jedli.

Dokument je možné vyplňovat v Excelu, ale také je možné si jej vytisknout a vyplňovat v kuchyni. Elektronická verze má snad jen tu výhodu, že je možné ji v případě nejasností poslat a můžeme ji zkonzultovat (což můžeme i vytištěnou nafocenou). 😉

Pokud se v eliminační dietě plácáte a nevíte kudy kam, doporučuji využít můj online kurz Jak na potravinové alergie. Získat jej můžete zde.  

Více informací naleznete na www.lidajirickova.cz.

Tomuto tématu se také věnuji ve video příspěvcích na stránce Detektiv potravinových alergií

Podporu naleznete ve FB skupině spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií

Alergické projevy u kojenců a co dál?

Možná máte doma miminko, které něco trápí, jenže doktoři Vám říkají, že je vše v pořádku a že to časem zmizí. Kdy byste měli zpozornět? Vždy! Žádné projevy se nedějí bezdůvodně! Pokud Vaše miminko trápí jakákoliv forma kopřivky či ekzému – kdekoliv na těle, často ho bolí bříško, tzv. koliky, ublinkává po kojení (někdo tomu říká reflux), má průjem či zácpu, hlen ve stolici, kyselý zápach nebo má rýmu či dokonce už kašel. Čtěte dál!

Výše uvedené jsou základní projevy, jakými se malé tělíčko snaží dát najevo, že něco není v pořádku. To něco přichází ze stravy, je-li kojené, tak potom ze stravy Vaší. Není-li kojené, pak je třeba zvážit změnu mléka, minimálně hypoalergenní nebo ideálně na bázi aminokyselin.

Než se pustím do vysvětlování alergického mechanismu a spouštěče, pojďme si říct opravdové základy biologie a jak vlastně fungují střeva, kde sídlí naše imunita. Jak jistě všichni víme máme tenké a tlusté střevo, kde dochází ke vstřebávání látek z přijaté potravy. Celá trávicí soustava je geniálně komplexní systém. To že výsledek zažívání ovlivňuje již to nakolik sousto rozmělníme v ústech netřeba uvádět, ale co je důležité sliny obsahují některé enzymy, které již dále v trávicím traktu nenajdeme. To jak je strava připravená v ústech ocení především žaludek, kde na potravu čeká kyselina chlorovodíková (její hladinu ovlivňují nadledvinky, k nim později). Kyselina chlorovodíková potravu připraví na tekutou směs, která se dostává do tenkého střeva, kde dochází v podstatě k nejintenzivnějšímu trávení potravy, čekají zde proto trávicí enzymy a mikroorganismy, napomáhající rozkladu potravy na částice. Tenké střevo není žádný malý bobek – měří od 3 do 5 metrů!! Poslední částí je tlusté střevo, kde dochází k vstřebávání zbytkové vody a minerálů, a zároveň se odpad připravuje odchod z organismu a i zde máme kolonie mikroorganismů, které pomáhají s rozkladem či nerozkladem zbytků z potravy, pokud se přemnoží ti špatní může to vést např. k plynatosti.

Při té rychlé lekci z biologie se teď vraťme do tenkého střeva. Jak si ho nejlépe představit? Struktura stěny tenkého střeva vypadá jako určitá síť či pletivo, kdy pouze enzymaticky zpracované částice z bílkovin, tuků či sacharidů přecházejí rovnou do krevního oběhu a je zajištěna jejich distribuce ke všem buňkám našeho těla, aby mohly fungovat a měly výživu. Ano, to co sníme jde opravdu úplně všude i do mateřského mléka! Nevěřte nesmyslům o tom, jak lepek do mateřského mléka nepřechází, které kolují po internetu.

Jenže při alergických reakcích na potraviny dochází k tomu, že je tato síť poškozená a tím pádem mohou do krve vstoupit i větší molekuly jídla, které tam nemají co dělat. Tělo se s tím vyrovná tak, že spustí imunitní reakci a snaží se tyto nežádoucí buňky odstranit, jenže u malých dětí tato reakce často bývá přemrštěná a dochází tak k napadání vlastní zdravé tkáně, které se dnes odborně říká atopický ekzém. V podstatě jde o autoimunitní nemoc, kdy tělo napadá zdravou tkáň – v případě ekzému tedy kůži.

Autoimunitní nemoci jsou dnes používány jako takové temné zaklínadlo, které pokud nad Vámi vyřkne doktor není už pomoci. Jenže, co když Vám řeknu, že všechny druhy autoimunitních chorob mají počátek právě ve střevě a v tom zda je propustné pro látky, které v organismu nemají co dělat či ne?

Jak ale dojde k takovému poškození střeva, aby se toto odehrávalo?! Bohužel docela snadno, stačí nějaká dráždivá potraviny, která doslova zahltí miniaturní klky, které na vnitřní stěně najdeme a kam má přijít potrava. Jenže když sem přijde např. kravské mléko, na které naše zažívací soustava v žádném případě není přizpůsobená (ano, budete se divit, ale kravské mléko je opravdu pro telata a ne pro lidi (viz budoucí článek o mateřském mléce)), pokryjí se stěny střeva hlenem a pak už stačí nerovnováha v mikrobiální složce střeva a mikrobi napadnou střevní stěnu a doslova se “prokousají” skrz. To samé může způsobit pšenice (záměrně nepíšu lepek, protože jde především o samotnou bílkovinu pšenice jako takové a bohužel i ostatních obilovin, které jsou si na bílkovinné stránce velmi podobné), podobně jako u mléka naše trávicí ústrojí není stavěno na to, abychom jedli trávu (o této problematice více hned v dalším článku o pralidech a našich genech). Když je střevo poškozeno a je tam spousta mikroorganismů, virů a potravy, která se dostává do krve, kde nemá co dělat, není divu, že v tom místě vzniká zánět.

Již okolo roku 1900 vznikl vědecký článek zabývající se vztahem trávicí soustavy a kůže. Pak jsme na to sto let zapomněli a nyní pomalu objevujeme Ameriku, ale naši čeští lékaři na to zatím ještě nejsou připravení. Vztah střeva jakožto vnitřní bariéry je podobný pro kůži a vnější bariéru. Pokud je oslabené střevo, dochází zároveň na určitých místech k oslabení kůže (pojem atopie, nemám tento výraz ráda, protože pod to lékaři hází vše a odmítají hledat příčinu proč, prostě je to atopik). Podobně když se na kůži objeví nějaká porucha, což ekzém, rozhodně je, velmi často se zde přemnoží bakterie, které jinak na kůži žijí a jsou v rovnováze a pak tu máme překvapení – taky infekci! Tuto nejčastěji způsobuje zlatý stafylokok, ale lékaři naprosto tvrdošíjně odmítají dělat stěry z kůže, takže se to nejspíš nedozvíte.

Tělo je naprosto dokonalý objekt. Takže pokud do těla proniká látka, např. kravské mléko, které tělo poškozuje, obzvlášť mléčný kasein poškozuje mozek, tělo se logicky brání. Imunitní systém je vzbouřený a aktivovaný, pokud to trvá dlouho, dochází k vyčerpání nadledvinek (adrenal fatigue), které má za důsledek pokles tvorby kortizolu (hormon regulující správnou obnovu kožní bariéry), a pokud je do toho suplementován podáváním kortikosteroidů a může velice závažně poškodit tvorbu vlastního kortizolu (taky bude článek)) a tím dochází ke zhoršování kožních projevů. Dá se říci, že náš imunitní systém má paměť. Trávicí enzymy a sliznice jsou i v ústech, kde dochází k rychlé identifikaci potravy, pokud jde o potravinu netolerovanou, tělo se dostává do stresu a zvyšuje se adrenalin v krvi (nadledvinky) a snižuje se kyselina chlorovodíková v žaludku a díky tomu dochází k tzv. ublinkávání nebo také oblíbenému refluxu. K ničemu podobnému nedojde, pokud se do úst dostane potrava, která není pro tělo nebezpečná.

Tím jsou vysvětleny projevy kožní a projevy ublinkávací a ještě zbývá stolice a bolení bříška neboli koliky. Představte si, že máte otevřenou bolavou a možná zanícenou ránu a do ní Vám vstupuje strava, sice již natrávená a upravená v zažívacím traktu, ale i tak daná místa se stávají bolestivá při průchodu potravy, můžeme se setkat s tím, že si větší děti stěžují na bolesti bříška (bez nějakých nám jasných důvodů) a menší nemohou nic říkat, protože to neumí a tak pláčou a kroutí se bolestí. Novorozenecké koliky! Pokud matka jí stravu, která je pro dítě bezpečná, nemusí k tomuto vůbec docházet. Poslední bod je tedy stolice – kysele páchnoucí a hlenovitá. Hlen značí zánět ve střevě a kyselý zápach, kvašení ve střevě – tedy disbalance mikroflóry. Často se také objevuje zelená a napěněná stolice, což může být způsobeno přemnoženou kvasinkou, ale často právě velmi silným alergenem.  Stolice u kojeného miminka je pro matku základní ukazatel o zdraví dítěte.

Příznaků je hodně, ale mohou se objevovat pouze některé, a to dokonce v závislosti na podaném alergenu. Konkrétní příklad u nás:

  • zrniny – ekzém na nožičkách
  • kvašené a kyselé věci – ekzém na trupu
  • sója a kuřecí maso – ublinkávání + ekzémy
  • hovězí maso – ekzém ruce, částečně i všude jinde
  • kombucha – pěnivá stolice, koliky, ekzém na trupu i všude jinde
  • vejce – ekzém slabě, zahlenění, zácpa, průjem, krev ve stolici
  • atd.

Při všech výše uvedených je samozřejmostí reakce na tvářičkách, kde je kůže jemná a citlivá a dobře na alergeny reaguje. Také se to alespoň dobře sleduje.

Pokud tyto příznaky ignorujeme, neděste se, dítě přežije, přizpůsobí se, ale problém se přesune jinam – typicky začne alergickou rýmou, může se přidat i kašel. A postupně potravinové intolerance vymizí a jsou nahrazeny dechovými alergeny (prach, pyl, roztoči, zvířata, …), které jsou však trvalé. Při vyšší závažnosti intolerance potravina nevymizí, ale může se také stát do života trvalá. Dochází k zahlenění organismu, které způsobuje velký zánět ve střevech. Dále se dostáváme k astmatu a v nejhorším případě poškození střeva i k autoimunitním nemocem.

A co ten autismus? Již v několika vědeckých studiích bylo prokázáno, že přítomnost molekul lepku a mléčného kaseinu v mozku u kojenců způsobuje změny, a to například změny autistikého spektra, syndrom ADHD, hyperaktivitu a další (k tomuto článku i s odkazy na odborné studie, se také doufám dostanu).

Jen tak mimochodem to, že se do organismu dostávají látky, které tam nemají co dělat je známkou například artritidy, dnes opět tolik populární DNY, možná také skoliózy a ostatních, kde dochází k osifikaci minerály, které se do těla dostávají – tentokrát z tlustého střeva.

Tomu všemu se dá předejít nebo příznaky minimálně zmírnit vhodnou úpravou stravy – dietou. Ovšem největší problém je najít, co všechno vadí, může to být opravdu naprosto úplně cokoliv z Vaší strany, ať už olej na kterém smažíte, bylinka, kterou si přihodíte na maso či dokonce konzervant ze šunky či párků.. Na rovinu mohu říct, že omezit se v jídle a najít opravdu, co vše vadí, chce velké odhodlání a obrovské sebeovládání. Obzvlášť v dnešní konzumní společnosti, kde na Vás nezdravé jídlo čeká na každém kroku.

A na závěr něco pozitivního? Jak jsem již psala náš imunitní systém má paměť, naštěstí ne tak dobrou jako máme my. A proto pokud se potravinám, které Vám dělají problémy budete určitou dobu vyhýbat, je zde obrovská pravděpodobnost, že alergické projevy vymizí. Protože i když uzdravíte díry ve střevě, zůstává tu imunitní odpověď na látky se kterými Vaše imunita již bojovala. U malých kojenců je tato doba pro vymizení cca rok, jenže dětský organismus je úžasný v tom, jak se dokáže hojit. U dospělých jedinců to může trvat dokonce roky. Ale na druhou stranu pak už si zase můžete dát bez obav cokoliv Vás napadne, a bez obtíží! 🙂

Ukázka, co prošlo a neprošlo u našeho extrémního případu syna (výsledek cca 1,5 měsíce drsné eliminačně-paleo diety):

Ztráta váhy cca +-0,5 kg, takže žádná hrůza, dle výsledků krve vše v pořádku?! :-O

Pokud se v eliminační dietě plácáte a nevíte kudy kam, doporučuji využít můj online kurz Jak na potravinové alergie. Získat jej můžete zde.  

Více informací naleznete na www.lidajirickova.cz.

Tomuto tématu se také věnuji ve video příspěvcích na stránce Detektiv potravinových alergií

Podporu naleznete ve FB skupině spoKOJENÉ děti bez potravinových alergií